groep 1-2 (19-20)

HiHaHuttenbouwers – De Stilte

Locatie: theaterzaal (toneel op toneel)
Discipline: dans
Maximum aantal leerlingen: 80

Midden op een blauwe wei met schapenwollen staat een …, ja, wat staat er eigenlijk? Omdat niemand weet wat het is, noemen we het een bed, een berg, een flat en alles was in je opkomt. Heel subtiel ontluiken de verhalen. Er verschijnen een mannetje en een vrouwtje. Het mannetje zorgt voor het huisje, het vrouwtje voor het mannetje en het weer zorgt voor de afwisseling. Met HiHaHuttenbouwers trakteert de Stilte jong en oud op een fantasierijk beeldverhaal in een intieme omgeving. Samen met beeldend uitvinder Bert Vogels wordt een klein universum met dauw, zon, wind, regen en sneeuw tot leven gewekt.

Licht en speels. (…) Het sympathieke van de aanpak van choreografen Jack Timmermans en Jack Gallagher is dat ze niet voorkauwen wat er allemaal gebeurt en er terecht van uitgaan dat ook jonge kinderen wel enige abstractie aankunnen. – Theaterkrant

De Vervelende Bus – Schippers&vanGucht

Locatie: op school (in een bus)
Discipline: theater/multimedia
Maximum aantal leerlingen: één schoolklas

“Gaan jullie maar vast met de tijd mee….ik kom zo wel.” – Midas Dekkers

Ga mee met de Vervelende Bus, een filmisch en muzikaal spektakel waarin fantasie en tijd de hoofdrol spelen. Waarom duurt de ene minuut langer dan de andere? Wat zou jij doen als je de tijd even kon rekken? Staat de tijd dan stil? Of net niet… De Vervelende Bus is een ware belevenis voor de toeschouwer. Niet in de laatste plaats omdat de fantasierijke voorstelling zich letterlijk in een bus afspeelt! Een visueel zoekboek waarin alles draait om tijd, maar net zo goed vergeten kan worden. Want vervelen is helemaal niet saai. Er ontstaat juist ruimte voor nieuwe ideeën en inzichten, die veel creatiever en frisser blijken te zijn dan je ooit had durven dromen! Laat je verrassen door deze locatievoorstelling met animatie, theater, film en beweegbare elementen.

“De Vervelende bus is een voorstelling waarin zó weinig gebeurt, dat je uiteindelijk ogen en oren te kort komt.” **** (De Theaterkrant)

Dit zijn de vijf voorstellingen van Theater Artemis die drie dagen duren – Theater Artemis

Locatie: op school
Discipline: theater
Maximum aantal leerlingen: in overleg

Deze zomer ontwikkelt Theater Artemis vijf beeldende solovoorstellingen speciaal voor het basisonderwijs in Brabant. Wij vragen vijf talentvolle spelende makers die wij koppelen aan vijf jonge theatervormgevers. Wij vragen hen een solo te ontwikkelen die drie (school)dagen gaat duren. De voorstellingen zullen zich afspelen op en rond de school. De makers moeten nog beginnen. We weten nog niks. En iedere solo zal weer totaal anders zijn. Maar dit is een schets van een mogelijk verloop:

Dag 1: Er wordt iemand gezien. Er loopt iemand langs. Iemand zet iets neer. Iemand gaat weer weg. Iemand komt weer terug. Er gaat iemand naar binnen. Er kijkt iemand rond. De gast wordt ontvangen. Iemand bouwt aan een plek. Iemand bouwt aan een hut. Iemand bouwt aan een nest. Iemand legt zich te rusten. De gast blijft alleen.

Dag 2: Er is iets veranderd. De plek is veel groter. De hut is verplaatst. Het ei is gelegd. Het spoor wordt gevonden. De school is iets kwijt. Wie helpt er met zoeken? Waarom is het geel weg? Waar is toch het blauw? Wie zit daar te huilen? Waar komt dat vandaan? De gast is ontredderd. Wie heeft dat gedaan?

Dag 3: Iemand ligt nog te slapen. Ssssst, we blijven muisstil. We bereiden iets voor. We zingen een lied. We bakken een taart. Er wordt iemand wakker. Er kijkt iemand op. De school is verdwenen. De school die lijkt leeg. We springen tevoorschijn. Het is tijd voor een feest. De gast die neemt afscheid. Er loopt iemand weg.

Met de komst van deze onverwachte gast, zal alles op school even drie dagen anders zijn. Drie dagen is de verbeelding aan de macht. Dit is theater dat dicht op de huid zit. Theater dat zich achter de kapstok verstopt. Interactief en avontuurlijk.