foto Parktheater

Een blik achter de schermen

Een blik achter de schermen neemt je mee achter de coulissen, naar backstage, achter het gordijn, ofwel: naar de plek waar ‘the magic happens’. Volg een rondleiding in een theater en/of woon een repetitie bij in het Muziekgebouw. Zo krijg je een beeld van wat er zich afspeelt tijdens de voorbereidingen van een voorstelling en kom je te weten wie daar een belangrijke rol in speelt.

Met deze ervaring ga je zeker anders kijken naar een voorstelling die je met je klas bezoekt.

Sessie 1.

Bezoek theater

Je bent vast bekend met de uitdovende lichten en de comfortabele, rood fluwelen stoelen. Maar hoe ziet de schouwburg eruit als er geen publiek is?
Wat speelt zich af áchter de coulissen? En wat als er helemaal geen zachte stoelen zijn? We nemen je mee naar een theater bij jou in de buurt en tonen je hoe het eraan toegaat achter de schermen, naar plekken die je als bezoeker anders niet ziet. Wie is druk in de weer om alles technisch te laten kloppen? Welke mechanismen zorgen voor de magie in de scène? En hoe bereiden acteurs/dansers/muzikanten zich voor op ‘le moment suprême’?

Daarnaast ontdek je dat een voorstelling zeker niet altijd hoeft plaats te vinden in de schouwburg. Wij dachten al aan: op school, in een reuzenrad of in een vuilniswagen. Volgens ons is eigenlijk alles mogelijk. We delen onze ideeën graag met jullie!

Sessie 2.

Bezoek muziekgebouw

Roffelende pauken en knallende trompetten. Allemaal instrumenten uit het symfonieorkest. Om dit goed samen te laten klinken moet er hard gerepeteerd worden. Immers: elk weekend speelt het orkest een ander stuk! Wij nodigen je van harte uit om van dichtbij mee te maken hoe het gaat op een repetitie in het Muziekgebouw.

Na afloop van het repetitiebezoek gaan we in gesprek met een musicus, regisseur, orkestbode en technicus. Zij beantwoorden al jouw nieuwsgierige vragen. Daarna gaan jullie zelf aan de slag in een workshop rond de verschillende rollen
in het theater. Aan de hand van een script bedenken jullie wat er allemaal nodig is om tot een mooie voorstelling te komen.

Scroll naar boven